Vanaf volgend jaar: Deze dingen kun je niet meer contant kopen!

pm 1jpg

Indien je plannen hebt om in de nabije toekomst je keuken te vernieuwen of een gloednieuwe auto aan te schaffen, dien je op de hoogte te zijn van significante veranderingen in de manier waarop je deze aankopen gaat financieren.

Vanaf het jaar 2025 zal het gebruik van contant geld voor grote bedragen aanzienlijk beperkt worden in Nederland, met mogelijke gevolgen voor degenen die eraan gewend zijn om met contant geld te betalen.

Vanaf 2025 zullen er belangrijke veranderingen optreden met betrekking tot grote aankopen. Betalingen van meer dan €3000 in contanten zullen dan niet langer geaccepteerd worden.

Dit houdt in dat indien je bijvoorbeeld een auto, een luxe horloge of zelfs een nieuwe keuken wilt aanschaffen, je niet langer in staat zult zijn om met een contante betaling van boven de €3000 af te rekenen.

Deze nieuwe regel is van toepassing op diverse grote aankopen, zoals een high-end wasmachine, een kostbare televisie of een premium geluidssysteem.

Om dit soort uitgaven te kunnen doen, zul je andere betaalmethoden moeten overwegen, zoals pinnen, online betalen of financieringsmogelijkheden.

Een aanzienlijke impact zal het gevolg zijn voor consumenten die gewend zijn grote cashbedragen te betalen. Deze nieuwe regel is ingevoerd vanwege de strengere aanpak van witwassen door de overheid.

Veel contante betalingen worden gebruikt om illegaal verkregen geld ‘schoon’ te maken. Door een limiet op contante betalingen in te stellen, tracht de overheid deze praktijk minder aantrekkelijk te maken.

Met deze stap zet de overheid een belangrijke actie in de strijd tegen financiële criminaliteit. Naast nationale maatregelen is er ook een Europese component van kracht.

Niet voldoen aan de Europese richtlijnen kan financiële consequenties hebben voor Nederland. Er bestaat een risico dat het land tot €600 miljoen aan Europese steun kan mislopen.

Dit benadrukt de noodzaak om de regels zorgvuldig na te leven en alternatieve betaalmethoden te omarmen voor grote uitgaven.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Als consument is het van belang om goed na te denken over de wijze waarop grote aankopen worden gedaan.


Voordien kon het zijn dat contant geld werd gebruikt voor aankopen, echter zal nu een andere betaalmethode moeten worden gekozen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van een bankoverschrijving, pintransactie of het benutten van financiering.


Voor bedrijven vraagt deze wijziging ook om de nodige aanpassingen. Zij dienen hun cliënten te informeren omtrent de nieuwe voorschriften en ervoor te zorgen dat zij voorbereid zijn op de veranderende betalingsmethoden.


Dit impliceert dat zij mogelijk extra betaalopties moeten aanbieden voor pintransacties of wellicht nieuwe betalingsmethoden moeten introduceren om aan de behoeften van hun klanten tegemoet te komen.


Op lange termijn zullen deze aanpassingen positief kunnen bijdragen aan een efficiëntere en modernere manier van betalen.

Een mogelijke stap naar een transparantere en veiligere financiële omgeving is het beperken van contant geld. Hierdoor wordt het lastiger voor criminelen om grote sommen illegaal geld te verbergen, wat bijdraagt aan een eerlijkere economie.

Bovendien kunnen elektronische betalingen voordelen bieden voor consumenten doordat transacties sneller en veiliger verlopen. Het risico op verlies of diefstal van grote sommen geld wordt hiermee verminderd.

Met digitale betalingen wordt het bijhouden van uitgaven ook eenvoudiger doordat alles automatisch wordt geregistreerd.

Voor grote aankopen in de toekomst is het verstandig om de betaalopties te overwegen en te bespreken met de bank. Zo kun je voorbereid zijn op de nieuwe regels en eventuele financiële verrassingen voorkomen.


Het is van belang voor organisaties om tijdig hun cliënten op de hoogte te stellen van aanstaande aanpassingen. Door nu alvast de betalings processen aan te passen, zorg je ervoor dat je gereed bent voor de toekomst en kunnen je klanten ongehinderd hun aankopen blijven doen.


Ben je van plan om binnenkort je keuken te upgraden of een glimmende nieuwe auto aan te schaffen? Bereid je…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven