Je gelooft het niet: Zoveel kost een glas water bij het 3-sterrenrestaurant De Librije!

water 1jpg

In ons land zijn er verschillende mogelijkheden om royaal geld uit te geven aan een maaltijd, vooral als je besluit te dineren in een sterrenrestaurant.

Nederland herbergt maar liefst 21 restaurants met één Michelin-ster, 20 met twee sterren en twee zeer exclusieve eetgelegenheden die zijn bekroond met drie sterren.

Naarmate het aantal sterren stijgt, stijgt ook de prijs van een avondje uit eten. Er zijn mensen die tevreden zijn met een maaltijd in een onbeperkt sushi-restaurant, terwijl anderen hun smaakpapillen liever verwennen met culinaire hoogstandjes.

De afgelopen jaren zijn de prijzen van allerlei zaken, waaronder eten en drinken, aanzienlijk gestegen. Een biertje op een terras kost tegenwoordig al snel 6 à 7 euro, terwijl je voor een wijntje al gauw enkele euro’s extra neerlegt.

In een restaurant kan de prijs voor een glas wijn zelfs oplopen tot 15 à 20 euro. Maar het kan nog veel duurder.

Één van de meest gerenommeerde restaurants in Nederland is De Librije in Zwolle, dat erin geslaagd is om drie Michelin-sterren te behalen.


In dit restaurant zijn de prijzen op het menu aangepast aan de sterrenstatus. Voor een 8-gangen diner betaal je 300 euro per persoon. Wil je daarbij passende wijnen, dan ben je nog eens 300 euro extra kwijt.


Een diner voor twee kan daarom snel oplopen tot 1200 euro. Als je ervoor kiest om je eigen wijn en gerechten te selecteren, kunnen de kosten nog hoger worden.


Recent bracht YouTuber Alexander The Guest een bezoek aan De Librije en filmde zijn dinerervaring.


De totale kosten bedroegen bijna 3.300 euro, voornamelijk door een fles wijn van 1.650 euro.


Een opvallend detail was de prijs van water: 12 euro voor twee glazen, wat neerkomt op 6 euro per glas.


Dineren in een sterrenrestaurant zoals De Librije is een luxe ervaring, maar het komt met een aanzienlijk prijskaartje dat niet voor iedereen haalbaar is.

In Nederland zijn er tal van mogelijkheden om een flinke som geld uit te geven aan een diner, vooral als…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven