Veel mensen weten het antwoord niet: ‘Is het beter om frietjes te eten met ketchup of mayonaise?’

patatpng

In eerste instantie lijkt ketchup gezonder dan mayonaise omdat het gemaakt is van tomaten, die bekend staan om hun gezonde eigenschappen, en het is vetvrij.

Echter, is ketchup echt gezonder dan mayonaise? Velen vragen zich af of het beter is om frietjes te eten met ketchup of met mayonaise.

Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, terwijl tomatenpuree de basis is voor ketchup. Een eetlepel mayonaise bevat al snel 100 kilocalorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid ketchup slechts ongeveer 15 calorieën bevat.

Puur gebaseerd op calorieën zou je kunnen concluderen dat ketchup de gezondere optie is. Echter, de samenstelling van ingrediënten vertelt een ander verhaal.

Ketchup bevat aanzienlijke hoeveelheden suiker, een ingrediënt dat niet aanwezig is in mayonaise. In een eetlepel ketchup zit ongeveer één suikerklontje, wat niet gunstig is voor mensen die hun suikerinname willen beperken.

Daarentegen is mayonaise ook niet ideaal vanwege het hoge vetgehalte. Wel 70 procent van mayonaise bestaat uit vet, een significant hoog percentage.

Er zou gemakkelijk kunnen worden aangegeven door mee te geven dat een eetlepel mayonaise tot wel 10 gram vet kan bevatten terwijl ketchup helemaal geen vet heeft.

Daarentegen, is het niet correct om meteen te veronderstellen dat alle vetten ongezond zijn; dit komt omdat ze langzaam worden verteerd en kunnen ook leiden tot een langer verzadigd gevoel.

Dit zou kunnen betekenen dat men minder snel te veel mayonaise zal gebruiken in vergelijking met ketchup.

Samenvattend is het simpelweg te kort door de bocht om te beweren dat ketchup per definitie gezonder is dan mayonaise. Alhoewel ketchup wel tomaat bevat, zit er ook aanzienlijke hoeveelheden suiker in. Aan de andere kant betekent de hoge mate van vetgehalte in mayonaise niet noodzakelijkerwijs dat het gezonder is.

Beide producten zijn niet ideaal voor een uitgebalanceerd dieet, echter wil dat niet zeggen dat je ze moet vermijden bij het eten van frietjes. Dus geniet gerust van je patatje met mayonaise of ketchup, maar doe het met mate!

Op het eerste gezicht lijkt ketchup gezonder dan mayonaise. Het wordt immers gemaakt van tomaten, die bekend staan om hun…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven