Ouders kiezen ervoor hun kind genderneutraal op te voeden: “Het geslacht van ons kind is niet zichtbaar voor anderen”

gnjpg

Er zijn diverse manieren van ouderschap, waaronder de optie voor genderneutrale opvoeding. Lena (33) deelt haar persoonlijke ervaringen:


“Een vrouw keek in de kinderwagen en zei: ‘Wat een lieve knul.’ Mijn zus was woest.”


”Nu heb ik zelf een dochter van 1,5 jaar, en het is mij ook al meerdere keren overkomen.”


”Ik wil juist dat mensen niet meteen kunnen zien welk geslacht ze heeft.”


Vóór de zwangerschap van Lena besloten zij en haar partner om hun kind genderneutraal op te voeden. Hun dochter, Skye, draagt een genderneutrale naam en Lena maakt bewust keuzes in neutrale kleding en speelgoed voor haar.


Skye heeft nu zowel poppetjes en roze knuffels als auto’s en een treinbaan, hoewel ze aanvankelijk wegblijven van typisch meisjesspeelgoed.

Lena en haar vriend laten Skye’s voorkeuren leidend zijn, ongeacht traditionele gendernormen. Als Skye later roze wil dragen en met Barbies wil spelen, is dat helemaal prima.

Sommige familieleden en vrienden reageerden negatief op hun keuze voor genderneutraliteit, wat Lena toeschrijft aan een generatiekloof, maar de reacties uit hun omgeving zijn gemengd.

Hoewel hun directe omgeving aan hun benadering gewend is, worden ze nog steeds geconfronteerd met traditionele gendernormen, zoals roze kraamcadeaus en knutsels op de kinderopvang.

Lena en haar vriend geven aan een milde vorm van genderneutrale opvoeding te hanteren en gebruiken ‘zij’ en ‘haar’ als voornaamwoorden, hoewel ze ook genderneutrale alternatieven hadden kunnen kiezen.


In het leven van Lena is respect voor elkaar van groot belang. Ze heeft bewondering voor ouders die ervoor kiezen om het geslacht van hun kind geheim te houden, maar Lena voelt niet de noodzaak om hetzelfde te doen in haar situatie. Haar levensmotto blijft onveranderd: respecteer elkaars keuzes en leef en laat leven.


1. Lena prefereert dat het geslacht van haar kindje niet zichtbaar is.
2. Samen met haar partner kiezen ze voor een vorm van genderneutrale opvoeding.
3. De wensen en voorkeuren van hun kindje staan centraal.
4. Al tijdens de zwangerschap hebben ze deze beslissing genomen.
5. Daarom kopen ze voornamelijk kleding in neutrale kleuren.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven