Last van veel slakken: Zo hou je ze uit je tuin!

ns 1jpg

Op dit moment hebben tuinliefhebbers te maken met een onverwachte toename van naaktslakken. Deze kruipende beestjes zijn een uitdaging voor mensen met groene vingers.

Maar wat kan je doen om ervoor te zorgen dat deze glibberige bezoekers je tuin mijden? Hier geven we het antwoord.

Laat ons eerst kijken waarom er momenteel zoveel naaktslakken tevoorschijn komen. Dit heeft alles te maken met het aanhoudende natte weer.

De regen valt al weken met bakken uit de lucht, en naaktslakken gedijen prima in deze vochtige omstandigheden. Bovendien zijn de planten in jouw tuin een smakelijke traktatie voor hen.

Bij Volkstuinvereniging IJlst merken ze het ook op: “Ze zijn er niet alleen in de ochtend. Het zijn er nu zo veel, dat ze overdag ook rondkruipen,” aldus de vereniging.

De grote uitdaging is natuurlijk: hoe kan je van deze slakkenplaag afkomen? Vera Greutink uit Enschede heeft een doeltreffende methode ontdekt en heeft tot nu toe nog geen enkele slak gezien. Hoe

Is dat mogelijk?


Volgens Greutink is dit te danken aan haar aanpak van tuinieren, gebaseerd op permacultuur. “We hanteren de principes van permacultuur in onze tuin. Dat houdt in: niet spitten en de natuur haar gang laten gaan.”


In onomgewoelde grond leven insecten die zich voeden met slakken en hun eitjes. Dit leidt tot een afname van het aantal slakken, of zelfs tot een volledige verdwijning ervan.


Vera heeft ook een vijver met kikkers en een egel in haar tuin, die eveneens helpen bij het controleren van de slakkenpopulatie.


Bovendien bedekt ze de bodem met organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasresten. Ondanks dat deze aanpak kostbaar lijkt, is dat eigenlijk niet het geval.


“Naarmate je langer op deze manier tuiniert, zul je merken dat het aantal slakken afneemt,” legt Greutink uit. Het resultaat is echter niet direct zichtbaar.

Volgens een citaat op de afbeelding is de boodschap dat “Het wordt beter door de jaren heen. Het gaat niet om het verwijderen van slakken, maar om het creëren van evenwicht.”

Er zijn methodes om je tuin vrij te houden van naaktslakken en tegelijkertijd een gezonde, evenwichtige omgeving te creëren voor je planten en dieren. Door deze methodes toe te passen, bereik je dat doel.

1. Als we hiermee dus stoppen zijn we van de invasie af.
2. Wij maken het dus zelf aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. De aanpak is simpel en goedkoop
4. Door dit te doen kom je van de grote hoeveelheid slakken af.
5. Deze methode ga ik gelijk toepassen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven