Moeder wil dat grootouders eerst vragen of ze hun kleinkind mogen knuffelen!

WhatsApp Image 2024 07 21 at 161734 2jpg

Ouders hebben diverse opvoedingsstijlen, variërend van streng tot toegeeflijk.

Opvoedtips worden over de hele wereld gedeeld dankzij het internet.

Soms leiden deze uitwisselingen tot overeenstemming, maar soms ook tot conflicten. Een moeder deelde op Reddit bijvoorbeeld het verhaal waarin haar zesjarige dochter haar oma beet omdat ze niet van knuffels houdt.

Dit incident bracht een discussie op gang over het recht van grootouders om hun kleinkinderen te knuffelen zonder voorafgaande toestemming.

Online pleiten veel moeders ervoor dat familieleden, inclusief grootouders, eerst toestemming vragen voordat ze fysieke genegenheid tonen.


In een reeks video’s op TikTok deelde Brittany Baxter, een moeder uit Australië, haar standpunt over het vragen van toestemming aan grootouders voordat ze haar tweejarige dochter omhelzen. Ze benadrukt dat niemand het recht heeft om fysieke affectie van haar dochter te eisen.


De video die ze in april 2021 heeft geplaatst, heeft veel reacties en discussies op gang gebracht. Baxter geeft aan dat voor haar dit de enige manier is om met de situatie om te gaan en het heeft aanzienlijke aandacht gekregen.


Baxter heeft gemeld dat ondanks haar uitleg, de grootouders van haar dochter regelmatig grenzen overschrijden.


Ze voegt hieraan toe dat zelfs haar peuter begrijpt wat toestemming is, maar dat het voor volwassenen vaak moeilijk is om dit te accepteren.


In een video op TikTok legt ze uit dat ze haar dochter leert wat toestemming inhoudt en dat het haar dwarszit dat sommige volwassenen moeite hebben met het vragen om een kus of knuffel, ondanks haar uitleg.


Vanaf de geboorte leert ze haar dochter om toestemming te geven en voelt ze zich ongemakkelijk wanneer volwassenen boos worden als haar dochter nee zegt.


Volgens Baxter hebben volwassenen vaak moeite met het begrijpen en respecteren van de grenzen van haar dochter en voelen ze zich persoonlijk aangesproken.


Baxter benadrukt dat haar dochter en haar lichaam niet dienen om anderen gerust te stellen.

Onderstreept wordt het belang dat haar dochter leert om nee te zeggen en met respect behandeld te worden – een van haar video’s eindigt met de woorden gericht aan grootouders: “Doe beter.”

Na het viral gaan van haar video met meer dan 400.000 views en duizenden reacties, ontving Baxter verschillende meningen.

In een interview met een persbureau benadrukte ze dat haar boodschap door velen verkeerd begrepen werd, maar tegelijkertijd ook veel steun ontving.

1. Ze vindt het belangrijk dat haar dochter leert om nee te zeggen.
2. Ze benadrukt dat haar dochter en haar lichaam niet bedoeld zijn om anderen zich beter te laten voelen.
3. Het stoort haar als opa en oma niet eerst om toestemming vragen…
4. De grootouders overschrijden regelmatig haar grenzen…
5. Ze stelt dat niemand het recht heeft om fysieke affectie van haar dochter te eisen.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven