Ouders voeden hun kind genderneutraal op: ‘Niemand weet of het een jongen of meisje is’

gnjpg

Er zijn verschillende wegen binnen het ouderschap, zoals de keuze voor genderneutrale opvoeding. Lena (33) deelt haar ervaringen:

“Ik herinner me nog goed dat ik met mijn zus en haar baby op pad was. Een vrouw keek in de kinderwagen en zei: ‘Wat een lieve knul.’ Mijn zus was woest.”

”Ze bleef er uren over praten: hoe kon die vrouw haar kleine meisje voor een jongen aanzien? Nu heb ik zelf een dochter van 1,5 jaar, en het is mij ook al meerdere keren overkomen.”

”Maar ik vind het juist leuk als dat gebeurt. Ik wil juist dat mensen niet meteen kunnen zien welk geslacht ze heeft.”

Lena en haar vriend besloten al vóór Lena zwanger was om hun kind genderneutraal op te voeden. Hun dochter, Skye, draagt een genderneutrale naam en Lena kiest bewust neutrale kleding en speelgoed voor haar.

Skye heeft geen specifieke roze kleding; Lena koopt vooral kleding in neutrale kleuren van zowel de jongens- als meisjesafdeling.

Ondanks initieel vermijden van typische meisjesspeelgoed, heeft Skye nu zowel poppetjes en roze knuffels als auto’s en een treinbaan.

Lena en haar vriend volgen Skye’s voorkeuren, ongeacht traditionele gendernormen. Als Skye later roze wil dragen en met Barbies wil spelen, vinden ze dat prima.

De reacties op hun aanpak uit hun omgeving zijn wisselend. Sommige familieleden en vrienden reageerden negatief op hun keuze voor genderneutraliteit, wat Lena toeschrijft aan een generatiekloof.

Hoewel hun directe omgeving gewend is geraakt aan hun benadering, worden ze nog steeds geconfronteerd met traditionele gendernormen, zoals roze kraamcadeaus en knutsels op de kinderopvang.

Lena en haar vriend praktiseren een milde vorm van genderneutrale opvoeding. Ze gebruiken ‘zij’ en ‘haar’ als voornaamwoorden, hoewel ze ook voor genderneutrale alternatieven hadden kunnen kiezen.


Lena respecteert ouders die het geslacht van hun kind geheimhouden en vindt dat iedereen elkaars keuzes moet respecteren en in harmonie moet leven.


1. Lena wil dat de genderidentiteit van haar kind niet zichtbaar is.
2. De opvoeding bij hen is genderneutraal van aard…
3. De interesses van hun kind zijn leidend….
4. Tijdens de zwangerschap hebben ze deze keuze al gemaakt….
5. Lena kiest kleding in genderneutrale kleuren…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven