Veel Nederlanders maakten deze fout en betalen nu te veel voor energie!

ek1 1jpg

Een belangrijke les die velen in 2023 hebben geleerd, is dat het te vroeg vastzetten van energiecontracten hen extra geld heeft gekost. Dat bedrag kan oplopen tot honderden euro’s.

Met de recente daling van energieprijzen, na een periode van onzekerheid, voelen veel mensen nu de impact op hun financiën.

Na bijna een jaar van volatiele tarieven kunnen consumenten nu eindelijk weer hun energieprijzen vastleggen.

Het aantal huishoudens met een vast energiecontract is bijna verdubbeld tot bijna 4,3 miljoen begin mei, voornamelijk door het advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM):

“Kies voor een vast contract als je zekerheid wilt,” luidde het advies. De verrassende neerwaartse trend in energieprijzen, dankzij een zachte winter en volle gasvoorraden, heeft velen doen verbazen.

Er is een verandering opgetreden in de prijzen van stroom, die zijn gedaald van ongeveer 34 cent per kilowattuur naar slechts 23 cent, een daling van 32%. Daarentegen zijn de gasprijzen relatief stabiel gebleven, rond de 1,15 euro per m3.

Opmerkelijk genoeg zijn de bonussen voor het vastzetten van energiecontracten juist gestegen, met kortingen tot wel 300 euro. Voor huishoudens met zonnepanelen blijft de situatie complex vanwege terugleverkosten.

Het advies van Ewoud van de Kolk van Pricewise en Joris Kerkhof van Independer is momenteel om de energieprijzen vast te leggen, gezien de onzekerheden die wereldwijd van invloed kunnen zijn op de prijzen.

Het belang van het kiezen van het juiste moment voor energiecontracten is nu duidelijk geworden voor vele huishoudens.

Om vergelijkbare fouten te vermijden, is het essentieel om de ontwikkelingen op de markt nauwlettend te volgen en advies in te winnen bij vergelijkingssites zoals Independer en Pricewise. Door slimme keuzes te maken, kunnen aanzienlijke besparingen worden behaald en onnodige kosten worden vermeden.

1. Veel huishoudens hebben een dure les geleerd…
2. Velen voelen de impact op hun portemonnee.
3. Dit moet je doen om dezelfde fout te voorkomen.
4. Slimme keuzes maken kan onnodige kosten vermijden.
5. Veel mensen betalen dus honderden euro’s teveel.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven