Naaktslakken in je tuin? Zo kom je er vanaf!

ns 1jpg

Op dit moment worden tuiniers geconfronteerd met een invasie van naaktslakken, wat een uitdaging kan zijn voor liefhebbers van tuinieren.

Wil je weten hoe je deze ongewenste bezoekers op afstand houdt? In dit artikel delen we een oplossing.

De overvloedige regenval zorgt ervoor dat de naaktslakken in groten getale verschijnen. Deze vochtige omstandigheden zijn ideaal voor hun voortbestaan, en jouw planten vormen een smakelijke maaltijd voor hen.

Volgens Volkstuinvereniging IJlst zijn de slakken zelfs overdag actief: “Naaktslakken kruipen niet alleen ’s ochtends rond. Er zijn er nu zo veel dat ze ook overdag te zien zijn,” zegt de vereniging.

Hoe kun je deze slakkenplaag bestrijden? Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve methode ontdekt en heeft nog geen enkele slak gezien. Wat zij heeft gedaan, blijft nog een mysterie.

Kun je dit?

Door haar manier van tuinieren, gebaseerd op permacultuur, is er volgens Greutink sprake van daling in slakkenpopulatie. Ze zegt: “We tuinieren volgens permacultuur. Dat wil zeggen: niet spitten, met rust laten.”

Dankzij het niet omspitten van de grond, gedijen insecten die slakken en hun eitjes opeten. Dit resulteert in minder of zelfs geen slakken.

In haar tuin heeft Vera ook een vijver met kikkers en een egel, die ook bijdragen aan het beheersen van de slakkenpopulatie.

Bovendien mulcht ze de bodem met organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel. Ondanks dat deze methode wellicht kostbaar lijkt, is dat het niet.

“Hoe langer je deze manier van tuinieren volhoudt, hoe minder slakken er zullen zijn,” vertelt Greutink. Het effect zal echter niet direct merkbaar zijn.


“Het wordt beter door de jaren heen. Het gaat niet om het verwijderen van slakken, maar om het creëren van evenwicht.”


Door het toepassen van deze methodes krijg je een tuin vrij van naaktslakken en tegelijkertijd creëer je een gezonde, gebalanceerde omgeving voor je planten en dieren.


1. Als we hiermee dus stoppen zijn we van de invasie af.
2. Wij maken het dus zelf aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. De aanpak is simpel en goedkoop
4. Door dit te doen kom je van de grote hoeveelheid slakken af.
5. Deze methode ga ik gelijk toepassen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven