Aardappels worden heel duur: ‘door verschillende oorzaken’

pat 1jpg

De recente regenval heeft niet alleen invloed gehad op onze dagelijkse bezigheden en vakantieplannen, maar heeft ook aardappelboeren zwaar getroffen.


Volgens Herman Abbink, een aardappelboer uit Vriezenveen, zijn de prijzen van aardappels dit seizoen historisch hoog als gevolg van de extreme weersomstandigheden.


Zowel Abbink als zijn collega Henk Leusink uit Deurningen, beiden doorgewinterde aardappelboeren, hebben al jaren te maken met onvoorspelbare weersomstandigheden.


Vorig jaar werden ze geconfronteerd met buitengewone droogte, en dit jaar hebben overmatige regenval en overstromingen hun land beschadigd.


“We staan voor een zeer uitdagend aardappelseizoen,” zegt Henk Leusink. “Ongeveer 30 procent van de oogst is al verloren gegaan doordat de aardappels in de grond zijn gaan rotten.”


Dit voorjaar was veel te nat voor de aardappelteelt. “Veel percelen staan onder water,” verklaart Herman Abbink.

Er is een breed verspreid probleem, niet alleen in Nederland maar ook in België, Duitsland en Frankrijk, waar boeren met vergelijkbare uitdagingen kampen door aanhoudende regenval, waardoor onderlinge ondersteuning bemoeilijkt wordt.

Traditioneel worden aardappelen tussen eind maart en begin april gepoot, maar door de aanhoudende regenval vond het planten dit jaar pas in juni plaats.

Het tijdstip van poten is aanzienlijk vertraagd, aldus Abbink, wat in combinatie met de bijna uitgeputte oude oogst heeft geleid tot aanzienlijke tekorten aan aardappelen, waardoor prijzen stijgen door constante vraag.

Een deel van de aardappeloogst is van mindere kwaliteit, volgens Abbink, hetgeen resulteert in historisch hoge prijzen voor aardappelen dit seizoen.

Niet alleen aardappelen worden duurder, maar ook afgeleide producten zoals friet en aardappelschijfjes, merkt Henk Leusink op.


“Aardappelen van de oude oogst, die vaak voor friet worden gebruikt, zijn normaal gesproken goedkoop, maar door het tekort zijn ook deze aardappelen duurder geworden.”


”Voorheen verkochten we 5 kilo aardappelen voor 7,50 euro, nu kost het meer dan 10 euro, soms zelfs 12,50 euro.”


Volgens Leusink worden de hogere prijzen niet alleen veroorzaakt door het slechte weer. “Het is een samenloop van omstandigheden,” zegt hij.


“Stijgende lonen, duurdere brandstof en algemene kostenstijgingen in alle sectoren spelen ook een rol. Deze kosten moeten ergens worden doorberekend.” Toch blijft hij optimistisch:


“Ik hoop nog steeds op een goede zomer.” Consumenten zullen de impact van deze prijsstijgingen zeker voelen.


Aardappelen en aardappelproducten zijn basisvoedingsmiddelen,

De stijging van hun prijzen zal resulteren in een toename van de algemene kosten van levensonderhoud.

Houd rekening met hogere kosten voor uw geliefde frietjes en aardappelschijfjes in de nabije toekomst.

1. Een van de factoren is de voortdurende regenval
2. Voor een smaakvol frietje zullen we aanzienlijk meer moeten betalen!
3. Niet goed nieuws voor de liefhebbers van aardappelen
4. De aardappelboeren leggen de redenen uit!
5. Diep in de buidel tasten voor een heerlijke portie patat!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven