Als je je laat verleiden door een snack van de snackbar, is het goed om te weten dat naast smaak ook de voedingswaarde van belang is.
Hoe verleidelijk ook, snacks zoals frikandellen, kaassoufflés en bamischijven, die vaak gefrituurd worden, bevatten een hoog gehalte aan verzadigd vet, calorieën, en soms zout en suiker.
Wat betreft voedingsstoffen zoals vezels en vitamines, zijn deze keuzes echter niet ideaal. Het Voedingscentrum meldt dat een gemiddelde frituursnack ongeveer 22,1 gram vet bevat, waarvan 3,7 gram verzadigd vet is.
Overeenkomstig de richtlijnen wordt voor vrouwen aangeraden niet meer dan 22 gram verzadigd vet per dag te consumeren, terwijl dit voor mannen maximaal 28 gram is. Dus, hoe verhoudt jouw favoriete snack zich tot deze aanbevelingen?
Een frikandel bevat 181 calorieën en daarmee minder dan een patatje mayo (560 calorieën), maar het zoutgehalte ervan is wel twee keer zo hoog als dat van een kroket.
Uit recent onderzoek blijkt dat de berenhap, met een gemiddeld gewicht van 150 gram, de grootste hoeveelheid calorieën bevat, namelijk 300 kcal per portie. Bovendien voorziet het in meer dan de helft van je dagelijkse zoutbehoefte.
Als je toch een snack wilt nemen zonder meteen de Schijf van Vijf te negeren, dan blijkt de kroket uiteindelijk de beste keuze te zijn.
Hoewel geen enkele snackbaroptie als gezond kan worden bestempeld, is het wel handig om te weten welke keuzes het minst ongezond zijn wanneer je jezelf wilt verwennen zonder schuldgevoel.
1. Dit is de meest ongezonde snack en kun je beter niet nemen!
2. Zin om te snacken? Deze snack kun je beter overslaan!
3. Deze snack is de absolute zondebok!
4. Deze snacks kun je beter aan je voorbij laten gaan!
5. Niet verwacht dat deze snack zo ongezond is…