Op Facebook kom je regelmatig zoekplaatjes tegen. Sommige mensen vinden ze leuk, anderen niet. De snelheid waarmee mensen de verschillen vinden, varieert van enkele seconden tot uren.
Wat je persoonlijke mening over deze puzzels ook is, ze hebben een gunstig effect op je brein. Zoekplaatjes dagen je brein uit op een manier die breekt met de dagelijkse sleur.
Neem bijvoorbeeld dagelijkse handelingen die je automatisch uitvoert, zoals opstaan in de ochtend. Het gebeurt zonder dat je erbij hoeft na te denken.
Maar wanneer je een zoekplaatje tegenkomt, moet je brein een patroon doorbreken en actief op zoek gaan naar verschillen.
Eerst ziet je brein alles als gelijk, maar omdat je weet dat er iets niet klopt, word je gestimuleerd om actief te zoeken.
Dit proces activeert je hersenen en zet ze aan het werk. Daarom zijn zoekplaatjes zo waardevol: ze dagen je uit en stimuleren je denkvermogen.
Door actief na te denken en te helpen, kun je bewuster worden van je mentale processen.
Terwijl zoekplaatjes meer zijn dan simpel vermaak, kunnen ze dienen als een hulpmiddel om je mentale alertheid te verhogen. Het simpel ogende zoekplaatje kan je helpen je focus te herwinnen en je dagelijkse mentale activiteit te verrijken.
De volgende twee plaatjes lijken op het eerste gezicht identiek, maar schijn bedriegt. Hoeveel verschillen kun jij ontdekken?
Heb je alle verschillen in de plaatjes weten te ontdekken? Hoeveel verschillen heb jij kunnen waarnemen?
Als je niet helemaal zeker bent van je antwoorden, kun je de afbeelding hieronder bekijken voor de oplossing.
1. Het ziet er simpel uit maar dat is het dus niet!
2. Het merendeel van de mensen komt met een fout antwoord!
3. Hoeveel verschillen weet jij te ontdekken in het plaatje?
4. Deze is lastig! Kwestie van heel erg goed kijken
5. Wij zijn benieuwd hoeveel jij er weet te ontdekken!